Стипендії та премії

Метою Фонду є фінансова підтримка молодих вчених з різних країн світу та надання їм фінансової підтримки для проведення своїх наукових досліджень в Німеччині. З часом Фонд збільшив кількість форм підтримки досліджень зарубіжних вчених (премія Фонду Гумбольдта, премія Софії Ковалевської, стипендії для досвідчених вчених, впровадии звання Гумбольдт- професора).

При цьому основним критерієм відбору стипендіатів та лауреатів є їх високий науковий рівень. Неухильне дотримання цього принципу зробило Фонд А. фон Гумбольдта однією з найавторитетніших і найпрестижніших організацій в світі.

Слід додати, серед колишніх стипендіатів та лауреатів Фонду Гумбольдта є 43 Нобелевські лауреати. Багато гумбольдтівців отримали інші премії та вищі наукові відзнаки.

Найбільш поширеною формою підтримки з боку Фонду є дослідницька стипендія. Щорічно вибірковим комітетом Фонду Гумбольдта на конкурсній основі надається біля 600 таких стипендій. У конкурсі можуть брати участь вчені всіх країн і всіх галузей знань. При цьому не існує ніяких квот стосовно наукових спеціальностей або країн: єдиний критерій відбору – наукова кваліфікація здобувача, новизна та оригінальність його ідей та результатів. Тривалість стипендії складає від 6 до 12 місяців з можливістю подовження до 24 місяців. Розмір стипендії на сьогодні становить від 2100 до 3000 євро на місяць.

Знання німецької мови не є обов’язковим для участі в конкурсі. До початку проходження стипендії, іноземним вченим за їхнім бажанням надається можливість вивчити німецьку мову в одному з філіалів Гете-Інституту в Федеративній республіці Німеччина. Під час проведення досліджень вченому надається додаткова фінансова підтримка для участі в наукових європейських конференціях, а також для приїзду до Німеччини родини стипендіатів.

Необхідними умовами для участі в конкурсі є наявність наукового ступеня кандидата або доктора наук, письмова згода німецького колеги виступити партнером у спільних дослідженнях, наявність детально розробленого плану досліджень на час виконання проекту. Існують також часові обмеження на період після захисту кандидатської дисертації (до 12 років).

Докладну інформацію про програми Фонду Гумбольдта стипендію, можна отримати на веб-сторінці - https://www.humboldt-foundation.de/web/programmes.html